The Wire – season 1

„All In The Motherfucking Game”

Terenul:

Lansat in 2002 de catre HBO „The Wire” urmareste viata dintr-un cartier rau famat din West Baltimore (the Projects) privita atat prin ochii politistilor cat si a traficantilor de droguri. Nedrept plasat in spatele „Clanului Soprano” din punct de vedere al promovarii serialul ofera privitorilor o galerie extrem de mare de personaje foarte bine conturate din toate punctele de vedere, fiecare fiind urmarit atat la munca cat si in viata personala, nici unul nu este 100% simpatic sau 100% antipatic toate acestea dand o doza destul de mare de realism. Pentru a accentua si mai mult realismul serialului sunt folositi figuranti neprofesionisti pentru rolurile secundare cu un impact mic.

Jucatorii:

Primul sezon este axat pe efortul echipei conduse de Locotenentul Daniels (Lance Reddik) de a desfiinta organizatia criminala condusa de Avon Barksdale (Wood Harris). Chiar daca Daniels si Barksdale sunt conducatorii celor doua operatiuni actiunea este centrata mai mult pe disputa intre secunzii celor doi si anume detectivul Jimmy McNulty (Dominic West) si Stringer Bell (Idris Elba). Atat McNulty (divortat si cu accesse de alcoolism) cat si Bell (stilat,calculat, dar extrem de dur la nevoie) sunt personaje oarecum atipice pentru un serial politist iar disputa intre ei tine telespectatorul cu sufletul la gura pe intreaga durata a primului sezon. La fel de atipic este si D’Angelo (Larry Gillard Jr) nepotul lui Avon liderul traficantilor din cartier precum si Omar un fel de Robin Hood al cartierului a carui principala ocupatie este sa jefuiasca traficantii de droguri. Pe langa ei mai avem o intreaga serie de politisti, traficanti, informatori, oficialitati….fiecare cu un rol mai mare sau mai mic in intreaga sarada.

Limbajul:

Fiecare episod este plin de injuraturi si fel si fel de expresii din jargoanele celor doua lumi. Extrem de greu de urmarit fara o subtitrare preferabil in engleza deoarece unele expresii sunt mai mult sau mai putin traductibile.

Jocul:

Disputa intre cele 2 echipe se desfasoara pe parcursul a 13 episoade a cate 1 ora. Este evident un joc de-a soarecele si pisica sau, dupa cum zic adesea personajele, „play or get played”. In centru intregii povesti sta supravegherea telofonica a baietilor rai aflati in „The Projects”. Evident ca aceasta supraveghere nu poate afecta drepturile civile ale urmaritilor asa ca munca politistilor este ingreunata de tot felul de probleme birocratice iar politistii in sine creeaza o serie de probleme traficantilor in efortul lor de a isi vinde marfa. Cu toate ca pare un picut dificil de urmarit datorita numarului mare de personaje destul de asemanatoare intre ele … incetul cu incetul te prinde si parca de abia astepti sa vezi ce se intampla in episodul urmator.

Verdictul:

Nu trebuie ratat, pentru personaje, pentru decoruri, pentru limbaj, pentru realism, pentru ca te face sa razi uneori..alteori iti smulge o lacrima…

„It is play or get played….all in the motherfucker game”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: