Trilogia Infernal Affairs (Mou Gaan Dou)

„Evil prevails.Only the good die young”

Pentru azi am pregatit pentru voi una dintre productiile de top din zona asiatica si anume trilogia Infernal Affairs regizata de Alan Mak si Andrew Lau. In centrul actiunii avem 2 cartite: una infiltrata de triade in politia din Hong Kong si una infiltrata de politisti in triade. Multi-premiatul „The Departed” semnat de Martin Scorsesse este doar un remake al primului film din serie. In rolurile principale ale episoadelor 1 si 3 ii gasim pe Andy Lau (unul dintre cei mai celebri actori din Asia) – in rolul politistului corupt si Tony Leung in rolul opus. Acestia sunt inlocuiti in epsiodul 2 de Edison Chen respectiv Shawn Yue. Un loc important il au si Eric Tsang in rolul sefului mafiot Sam si Anthony Wong in rolul inspectorului Wong.

 

Scenariul intregii serii se invarte in rolul primului episod. Aici facem cunostiinta cu toate personajele atat din partea legii cat si a triadelor. Extrem de bine reliefat jocul de-a soarecele si pisica dintre cele 2 cartite care stiu de existenta celuilalt este completat in seria a 2-a de secventele din tineretea lor. Putem urmari astfel asecensiunea lui Sam dar si a celor 2 politisti. Ultimul episod are rolul de a completa unele gauri din scenariu osciland permanent intre 2 perioade de timp aflate inainte si dupa Infernal Affairs.

 

Personajele din Infernal Affairs sunt extrem de bine conturate cu lumini si umbre.Constructia personajelor, realizata prin intermediul dialogurilor si prim planurilor este de altfel unul din punctele forte ale seriei. In episodul 3 intra tot mai mult in joc un medic psiholog fapt ce ajuta si mai mult la reliefarea caracterelor. Prim planurile de care am amintit mai devreme sunt dublate pe alocuri de o coloana sonora de exceptie si de replici memorabile.In plus avem parte de mai multe scene extrem de violente dar care au o frumusete a lor departe de stilul violent si atat al productiilor occidentale.

 

O mentiune aparte trebuie acordata denumirii. In chineza Mou Gaan Dou inseamna „calea fara de sfarsit” si face referire la „Avici” nivelul cel mai de jos al iadului in budism. In Avici este locul celor mai rai dintre rai. Cum referintele la budismul traditional nu ar fi avut cine stie ce success in randul europenilor sau americanilor titulatura a fost schimbata in „Infernal Affairs” cu referiri atat la departamentul de internal affairs din cadrul politiei americane cat si la infernul lui Dante (Special thanks Wikipedia pentru aceste explicatii).

 

„Do you still want to be a cop?
I want to be a good man.”

Reclame

Un răspuns to “Trilogia Infernal Affairs (Mou Gaan Dou)”

  1. […] 4.Infernal Affairs II (2003) – pentru cateva secvente demne de sintagma “a saptea arta” […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: