Drugstore Cowboys

„We played a game you couldn’t win… to the utmost.”Filmul din 1989 al regizorului Gus Van Sant, si primul film ce a avut un oarecare success, spune povestea a patru tineri ce isi petrec zilele jefuind farmacii.Initial totul este privit ca un joc al unor copii mai mari, dar inocenta dispare foarte repede, iar zilele bune lasa locul celor rele, totul odata cu o banala discutie despre un caine discutie ce genereaza un set de evenimente nefericite.Filmul face cumva referire la generatia Hippie care isi traia ultimele zile (actiunea este plasata in mare parte undeva in 1971) precum si la disputa tinerilor rebeli cu autoritatile. Povestea se pare ca este inspirata din romanul autobiografic al lui James Fogle. In rolul principal il regasim pe Matt Dillon, nominalizat la Oscar pentru rolul ofiterului Ryan din Crash.Se pare ca Dillon, remarcabil de altfel in rolul principal, datoreaza revitalizarea carierei sale de la acea ora acestui film.

Drugstore Cowboys impresioneaza prin doua lucruri. Ceea ce sare din prima in ochi este limbajul plin de lozinci. Sunt o multime de replici memorabile scenariul fiind mai putin axat pe dialoguri cat pe schimburi de replici de acest tip. Un alt lucru interesant il constituie decorul minimalist pana la extrem. Acestea impreuna cu replicile memorabile, dar acestea intr-un sens pozitiv fara intentia obsedanta in zilele noastre de a scrie replici cool, creeaza impresia mai mult a unei piese de teatru. Nu in ultimul rand momentele de introspectie ale personajului jucat de Dillon sunt dublate de imagini expresive, ce incearca sa te plaseze in mintea unui dependent de droguri.

Desi propagandistic pe alocuri, urmand o directie contra consumului de droguri, filmul incearca sa ofere si o justificare personajelor. Practic cei 4 tineri nu au de ales. Traiesc intr-o societate care nu ii intelege, ii respinge, nu se regasesc in valorile celor din jur si tocmai de aceea privesc totul ca pe un joc. Chiar si impuscarea unui politist este tot un joc, un joc castigat de Bob.

„All these kids, they’re all TV babies. Watching people killing and fucking each other on the boob tube for so long it’s all they know. Hell, they think it’s legal. They think it’s the right thing to do. „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: