Ondskan (Evil)

 

„What separates humans from animals is not only intelligence is also morality”

 

Bazat pe romanul autobiografic al scriitorului si jurnalistului suedez Jan Guillou filmul de fata trateaza problema violentei in scoli. Cea mai mare parte a actiunii, plasata undeva in anii 50, are loc intr-un liceu de elita suedez unde o aristocratie a elevilor din clasele superioare isi impune regulile prin violenta asupra bobocilor si a elevilor mai mici in general. Superioritatea elevilor mai mari ajunge la cote mult mai mari decat cele intalnite in colegiile americane, acolo unde regulile fratiilor se opresc totusi la iesirea din casa fratiei. Aici cei mari fac legea fiind practic la conducerea institutiei.

In centrul actiunii ii avem pe Erik Ponti (Andreas Wilson) si pe Otto Silverhielm (Gustaf Skarsgård).Intr-un rol secundar, cel al profesorului Melander, il gasim pe fiul lui Ingmar Bergman si anume pe Mats Bergman. Erik este tipul de elev rebel agresiv cu colegii de scoala drept pedeapsa fiind mutat discilplinar din sistemul scolilor publice la un internat privat. Aici, datorita atitudinii rebele, devine tinta elevilor mai mari condusi de Otto si Dahlen. Singurul sprijin il primeste de la colegul de camera Pierre si de la profesorul de sport care ii descopera excelentele abilitati de innotator.

Raul are mai multe fatete atingandu-l atat pe Erik ale carui motivatii provin din abuzurile suferite de la tatal sau, pe Otto care este influentat de educatia aristocratica pe care a primit-o de-alungul vietii. Raul este evidentiat cel mai bine de atitudinea profesorilor care inchid ochii la tot ce se intampla strict pentru a pastra imaginea de elita a institutiei.De asemenea trebuie remarcata atitudinea usor fascista a proferorilor si elitei liceului asupra tuturor celor ce nu se conformeaza regulilor. Raul este atragator locatia aleasa parand initial o oaza de liniste si relaxare.Filmul a primit o nominalizare pentru cel mai bun film strain la Oscarurile din 2004 dar a pierdut in fata filmului „The Sea Inside”.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: