Battle Royale (Batoru rowaiaru)

„At the dawn of the millennium, the nation collapsed. At 15% unemployment, 10 million were out of work. 800,000 students boycotted the schools. The adults lost confidence and, fearing the youth, eventually passed the Millennium Educational Reform Act, AKA the BR Act… „

Battle Royale este un film ce nu ar fi putut fi facut decat in Japonia :D. Intr-o Japonie din viitorul apropiat rata mare a somajului promoveaza un regim fascist dar in acelasi timp creeaza si stari de rebeliune in randul elevilor. Acestia sunt din ce in ce mai greu de controlat iar regimul ia decizia sa accepte actul Battle Royale. Acesta presupunea ca o clasa oarecare sa fie dusa intr-o excursie pe o insula parasita, unde elevii sunt fortati sa se ucida intre ei pana cand unul singur ramane in picioare. Acela este singurul caruia i se permite sa plece. Datorita subiectului controversat vom fi probabil scutiti de un remake hollywoodian penibil cum s-a intamplat la „The Ring” de exemplu.

Analizand un pic intregul scenariu acesta este in mod evident fortat. Elevii sunt in majoritatea lor alesi aleator ei facand parte dintr-o clasa obisnuita la care sunt adaugati 2 elevi problema. De asemenea motivatia intregului act nu este de loc clara. Intregul joc nu este privit ca un spectacol ci mai mult ca un experiment. Romanul cu acelasi nume care a oferit baza pentru film ofera se pare motivatia unui experiment al armatei. Pe de alta parte socheaza rautatea de care dau dovada niste simpli copii. Astfel micutele intrigi de zi cu zi din interiorul grupului sunt foarte repede transformate in motive de ucis.Daca pentru cei mai multi crima devine un mod de a scapa cu viata sunt cativa care de abia asteptau ocazia. Sadismul prezent in ochii lor este socant.

Am putea face o paralela si cu „Lord Of The Flies” unde avem aproximativ aceleasi idei diferentele fiind lipsa fetelor, precum si lipsa unu cadru organizat. In „Lord Of The Flies” nu este de loc clar daca totul e doar o intamplare sau ceva organizat (parca prea apar din senin soldatii in final). In „Lord Of The Flies” nu avem arme.

In concluzie avem o productie care nu este recomandata celor usor impresionabili dar care are un farmec aparte. Nu e nici pe departe o capodopera, si e extrem de putin probabil sa o urmariti pentru a doua oara dar ofera 2 ore relativ agreabile pentru amatorii de filme cu violenta.

„What’s wrong with killing? Everyone’s got their reasons. „
Anunțuri

Un răspuns to “Battle Royale (Batoru rowaiaru)”

  1. Whisperer Says:

    mie mi-a placut primul battle royale,cred ca prezenta lui Takeshi Kitano a contribuit mult. de multe ori aveam impresia ca urmaresc un anime (pentru ca premisa mi se pare putin ridicola. o lege data de guvern,auzi:)))
    oricum,battle royale 2 e mult mai slab.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: