Charlie Wilson’s War

„My loyality?For twenty four years people have been trying to kill me! People who know how. And do you think thats because I’m the son of a Greek soda pop maker, or because I’m an American spy. Go fuck youself, you fucking child!” Gust Avrakotos

Charlie Wilson este un politician american implicat in finantarea unor operatiuni sub acoperire din Afganistan. Asta pe vremea cand mujahedinii erau cei mai buni prieteni ai americanilor nu principalii lor inamici :D. Actiunea are loc in anii 80 in timpul razboiului ruso-afgan.

Wilson, exceptional jucat de Tom Hanks, este un politician abil, charismatic care duce o viata de placeri fiind inconjurat de oameni puternici si bogati, droguri usoare si femei frumoase. O simpla vizita insa intr-o tabara de refugiati din Pakistan il determina sa incerce sa ii ajute pe cei de acolo. In acest scop Wilson este ajutat de Gust Avrakotos excelent jucat de Philip Seymour Hoffman. Gust este un angajat CIA trecut aparent pe linie moarta datorita scandalurilor cu sefii. Informat, calculat si rece Gust nu este insa nici pe departe un James Bond fiind un personaj atipic pentru filmele cu spioni dar probabil tipic pentru spionii adevarati. Initial Gus priveste insarcinarea legata de Afganistan ca pe o pedeapsa dar o pedeapsa pe care o indeplineste cu cea mai mare placere.

Ceea ce impresioneaza la acest film este contrastul dintre viata lui Charlie si cea a celor pe care incearca sa ii ajute. In calitate de politician local Charlie trebuie sa rezolve problema unei scenete religioase in calitate de membru al unei comisii de aparare congresmanul Wilson decide destinul unei natiuni. Ceea ce socheaza initial este modul in care priveste Charlie razboiul. Totul pare mai mult un joc, un joc jucat in partea cealalta a globului. El da impresia ca nu intelege ca jocul acesta se joaca cu oameni adevarati in carne si oase. Aceasta ar putea fi privita si ca o critica subtila la adresa societatii americane care pare a nu intelege consecintele razboaielor purtate in numele ei.

„These things happened. They were glorious and they changed the world… and then we fucked up the endgame. „

Charlie Wilson

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: