Symphaty for Lady Vengeance

„Symphaty for Lady Vengeance” este productia care incheie trilogia razbunarii a regizorului Chan Wook Park. Aceasta trilogie mai include „Symphaty for Mr Vengeance” precum si multipremiatul „OldBoy”. In rolul principal o regasim pe Yeong-ae Lee in rolul „Geum-ja” o tanara femeie inchisa pentru uciderea unui baietel de 5 ani. Actrita este de departe si punctul forte al intregii productii. Contrastul dintre raceala sufletului ei si privirea blanda si supusa este cu adevarat socanta. In rolul negativ il gasim pe Min-sik Choi eroul principal din „Oldboy”. Un alt punct forte al filmului il constituie muzica de inspiratie clasica ce puncteaza secventele cele mai importante.

Filmul poate fi impartit in 3 acte: Perioada in care eroina este inchisa in care isi castiga supranumele de „The Witch”, perioada de dupa eliberare si razbunarea propriu zisa. Scenariul pare la o prima vedere plictisitor, in mod cert sub OldBoy, timpul trece greu iar alternanta inchisoare/libertate prin care ne sunt prezentate personajele secundare mi se pare destul de neinspirata. Totusi nu pot sa nu remarc o serie de secvente extrem de artistic realizate ce rasplatesc cumva efortul privitorului din cand in cand. Evident varful intregii intrigi il constituie secventa efectiva a razbunarii. Filmata in culori inchise…aproape alb-negru scena razbunarii este de o cruzime rar intalnita, dar intr-un mod specific filmelor asiatice…o cruzime rece si calculata.

Spre deosebire de productiile comerciale tip „Hollywood” aceasta productie abunda de simboluri, mai mult sau mai putin evidente. Nu este in nici un caz un film usor de urmarit, un film relaxant. Este interesant de observat contrastul dintre renumele „The Witch” imaginea sacra a eroinei (secventa cand se roaga este impresionanta) si modul cum le obtine pe ambele. Impresioneaza de asemenea si contrastul dintre secventele de inceput (o zi insorita, personaje imbracate in culori calde dar Geum Ja este agitata) si cele de final (o noapte rece de iarna dar personajul principal si-a gasit in sfarsit linistea).

Desi cu un scenariu ce pare plictisitor filmul este cu adevarat unul artistic, si nu trebuie ratat de amatorii cinematografului de arta.

„Listen carefully. Everyone make mistakes. But if you committed a sin, you have to make an atonement for that sin. Atonement, do you know what that means? Big Atonement for big sins. Small Atonement for small sins.”

Reclame

Un răspuns to “Symphaty for Lady Vengeance”

  1. […] 3.Symphaty for lady vengeance  (2005) – pentru scena de final […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: