Katyn

La date de 5 Martie 1940 Stalin a ordonat unul dintre cele mai impresionante masacare din cel de al doilea razboi mondial. Aproape 22000 de militari si civili polonezi au fost ucisi in urma acestui ordin, o mare parte dintre ei in padurea Katyn. O mare parte a elitei militare si civile a Poloniei a fost ucisa in urma acestor evenimente. Cadavrele au fost descoperite de armata germana in 1943. In perioada urmatoare atat germanii cat si sovieticii au folosit victimele masacrului ca material de propaganda vina fiind aruncata pasata de la sovietici la germani si viceversa. Problema a fost ocolita mai apoi datorita situatiei politice, abia in anul 1990 presedintele de atunci al Rusiei (Mihail Gorbaciov) a admis faptul ca NKVD-ul (serviciul secret rus, precursor pentru KGB) este responsabil pentru acele intamplari si a indicat si alte locatii unde au avut loc atrocitati similare (Thanks Wikipedia pentru info).

Aceasta este pe scurt o micuta secventa din al doilea razboi mondial ce constituie subiectul filmului Katyn regizat de Andrzej Wajda si aparut in 2007. Filmul urmareste nu atat masacrul in sine cat influenta pe care acesta l-a avut asupra familiilor celor ucisi. Exceptional jucat si regizat continand si scurte materiale de propaganda atat germane cat si sovietice filmul se constituie intr-o adevarata capodopera cinematografica fiind nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain. Nu ma pot abtine sa nu remarc sobrietatea productiei contrara spiritului comercial al altor filme de gen. Wajda a evitat acele secvente evident lacrimogene prezente in nenumarate productii (vezi Pianistul). Totul este calm, sobru dialogurile sunt foarte naturale iar personajele foarte realiste.

Fara nici o urma de indoiala o productie de exceptie.

In incheiere va urez la toti un paste fericit alaturi de cei dragi, toate cele bune si sa va aduca iepurasul tot ce va doriti.

Anunțuri

3 răspunsuri to “Katyn”

  1. Katyn nu a fost singura situatie de gen. Sovieticii practicau mai peste tot tehnica macelaririi de sate intregi si chiar a prigonirii evreilor pentru a putea da vina pe nemti !

  2. Mda, e pacat ca abia acum dupa atatia ani adevarul incepe sa iasa la iveala. Daca nemtii au fost vanati si pedepsiti in marea lor majoritate rusii se pare ca au cam scapat cu fata curata.

  3. Pai Stalin a omorat cu mult mai multi oameni decat au reusit sa omoare nemtii insa in marea lor majoritate erau rusi sau neamuri inrudite cu rusii => Comunitatea internationala a zis ca e ok 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: