Paranoid Park

Filmul din 2007 al regizorului Gus Van Sant continua cumva ceea ce acesta a inceput in 2003 cu „Elephant”. Filmul este tot o drama cu liceeni, chiar daca de data asta nu mai are un substrat real fiind bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Blake Nelson. Van Sant este un regizor cu o cariera interesanta. Nominalizat la Oscar pentru „Good Will Hunting” acesta a regizat si alte filme cu un oarecare success de box office ca „Finding Forrester” sau un remake al clasicului „Psycho” toate acestea precedate de un exceptional „To Die For” cu Nicole Kidman in rolul principal.In ciuda succesului comercial Vas Sant se reorienteaza ulterior pe filme „de arta” cum este si acesta de fata.

Actiunea se invarte in jurul lui Alex, elev de liceu, pasionat de skating, care doreste sa se integreze in comunitatea de skating din jurul unui parc intitulat „Paranoid Park”. Intr-o seara visul lui este sfaramat de uciderea accidentala a unui paznic de noapte iar constiinta lui Alex incepe sa ii faca acestuia probleme. Interesanta este discutia dintre Alex si o prietena a sa. El incearca sa minimizeze problemele sale (problemele adevarate sunt oamenii ce mor in Irak si copii care sufera de foame in Africa) iar fata intuind ce se intampla in sufletul lui ii raspunde ca desi aparent minore problemele sunt destul de mari cand ti se intampla tie.

Filmul lui Van Sant impresioneaza in primul rand prin alegerea distributiei, in majoritate elevi de liceu aflati la primul lor rol.Chiar daca in mare parte debutanti tinerii lui Van Sant sunt extrem de credibili in rolurile lor, poate tocmai datorita varstei fragede.De asemenea realismul filmului este crescut si de tehnicile de filmare folosite. Imagini cat mai brute, cat mai putin editate care par a fi filmate cu o camera de mana isi fac aparitia din cand in cand la fel ca in „Elephant”. Nu-l ratati.

“I stared out the window. I imagined riding to the police station, my hands cuffed behind my back. That would be fine with me. It really would. I was done. There was no point now. My life sucked so much, I might as well get caught.”

Romanul „Paranoid Park” – Blake Nelson

Reclame

6 răspunsuri to “Paranoid Park”

  1. Great, iar imi dai teme pentru acasa. Alt film de tip ”must see” 🙂

  2. Vizionare placuta :). Daca iti place acest film si ai ratat „Elephant” al aceluiasi regizor poti sa il urmaresti si pe acela. Este inspirat din masacrul de la Columbine.

  3. Whisperer Says:

    filmul meu preferat de anul asta. a depasit orice „no country for old men” si,macar ca „artistic feel”,si there will be blood. imaginea,muzica ,stilul lui van Sant post-elephant,secventele-arta luuungi din skate-park-uri ,dar mai ales nerespectarea cronologiei si nici a cliseului conform caruia spectatorul trebuie sa cunoasca tot ceea ce se petrece in mintea personajului au facut din PP o experienta extraordinara,mult peste toate filmele precedente ale lui van Sant,imo. oricum,1. imi place ceea ce face van Sant de la Elephant incoace ,si 2. Portland,o alegere extraordinara.
    p.s. daca ti-a placut Elephant,sa vezi si 2:37,e un film australian din 2006,si,desi pare foarte mult inspirat din Elephant ca stil,mi se pare ca il cam face pe acesta din urma inutil.recomandat mai ales pentru aerul de documentar pe care il are.

  4. 2:37 pare interesant. Mersi pentru sugestie :).

  5. daca afli de ce a fost ales numele 2:37, iti dau o acadea.

  6. Inca nu am reusit sa-l gasesc….dar cand o sa o fac… o sa iti zic 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: