The Wire – season 5

„Deserve got nuthin’ to do with it.” – Snoop

Sezonul 5 constituie din pacate ultimul sezon al unuia dintre cele mai bune seriale politiste din toate timpurile. Referitor la acest al 5-lea sezon creatorul David Simon declara ca va fi axat pe jurnalism si media, pe povestile care se spun prin intermediul presei si pe modul in care acestea sunt spuse. Tot el sustinea ca nu mai exista si un al 6-lea subiect ce ar putea presupune realizarea unui sezon numarul 6, poate doar influenta comunitatii latino-americane in Baltimore, dar subiectul ar fi prea greu de abordat avand in vedere faptul ca printre realizatori nu exista nici un component al comunitatii latino-americane.

In acest sezon cu numarul 5 actiunea se muta din scolile prezentate in sezonul 4 in sediul cotidianului local „The Baltimore Sun”. In centrul actiunii ii avem astfel pe Gus Haynes (interpretat de Clark Johnson) un editor ce incearca sa mentina conduita ziarului, conduita amenintata tot mai mult de reducerile de personal cauzate de scaderea vanzarilor, si Scott Templeton (jucat de Thomas McCArthy) un ziarist ce isi vede postul amenintat si incearca sa il pastreze cu orice pret. Din punct de vedere al politiei echipa „Major Crimes Unit” este desfiintata in urma reducerilor de personal iar membrii ei sunt raspanditi prin diverse alte departamente. Cu toate acestea Lester Freamon si McNulty fac tot posibilul sa construiasca un caz impotriva lui Marlo, care intre timp a devenit regele strazilor din Baltimore. Pentru asta ei simuleaza prezenta unui ucigas in serie care omoara oameni fara locuinta. Tot in cazul acestui ultim sezon este prezentata si ultima confruntare intre un Omar retras initial din activitate si banda lui Marlo Stanfield.

Acest sezon final beneficiaza si de aparitii speciale a unor personaje din seriile anterioare, daca ar fi sa ii numim aici pe Greci, Avon Barksdale, Beadie Russell, Naresse Campbell, maiorul Colvin si multi altii. Aparitia lui Avon cel putin este din punctul meu de vedere unul din momentele de varf ale serialului.

Personal ma despart cu greu de eroii acestui serial care a fost si ramane serialul meu preferat. Punctul forte al intregii serii il constituie chiar realismul personajelor prezentate. Nu avem parte de super eroi care rezolva toate problemele doar pocnind din palme ci de oameni reali care se lupta cu probleme reale si care incearca sa isi faca treaba cat pot de bine. The Wire este printre putinele productii de gen care este axata si pe portretizarea cat mai buna a personajelor negative. Fiecare dintre ele are propria personalitate, propriile valori si propriile motivatii lucru ce nu este usor de realizat avand in vedere numarul foarte mare de personaje. Una peste alta nu-l ratati sub nici o forma.

„A lie ain’t a side of a story. It’s just a lie.” – Terry Hanning

Anunțuri

4 răspunsuri to “The Wire – season 5”

  1. Sa mor , parca esti aliat cu Aron Biro. Cand mentioneaza el un serial, pac ii faci si tu recenzia pe larg ca sa-mi umplu eu hardul. In fine, some music, some music 🙂 ?

  2. :)) Pai stie el ce zice…. Umple-ti hardu cu the wire … inca de la primul sezon daca nu-l stii pentru ca ai ce vedea. Pare un pic dificil de urmarit la inceput datorita numarului mare de personaje … dar dupa ce te-ai prins care e care nu il mai lasi ;). Vine si ceva muzica cat de curand.

  3. Eu chiar caut acum un serial dar parca tot pe o comedie usoara m-as baza 😛

  4. Daca vrei sa razi cauta The Blackadder. Este un sitcom britanic ceva mai vechi. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: