The Devils

Atentie: reviewul urmator contine spoilere. Nu imi sta in obicei dar, in acest caz, sunt necesare pentru realizarea recenziei.

Aparut in 1971 „The Devils” este unul dintre cele mai controversate filme din istoria Hollywoodului. Beneficiind de o distributie remarcabila in care ii gasim pe Oliver Reed si Vanessa Redgrave filmul regizat de Ken Russel spune o poveste despre religie, putere, coruptie si pacat, o intamplare adevarata descrisa in romanul nonfictiune „The Devils Of Loudun” al lui Aldous Huxley.

Cardinalul Richelieu doreste sa preia puterea in intreaga Franta pe care sa o controleze atat politic cat si religios. Unul din punctele strategice ale Frantei dominat de protestanti este orasul Loudun. Richelieu ordona daramarea fortificatiilor cetatii dar in calea sa se interpune Urbain Grandier unul dintre preotii orasului. Problema este rezolvata cu ajutorul inchizitiei in fata caruia Grandier este adus cu ajutorul staretei manastirii din oras. Sora Jeanne il acuza pe Urbain ca ar fi sedus-o beneficiind de ajutorul diavolului.Procesul, ca majoritatea anchetelor inchizitiei din acele vremuri, este doar o mascarada iar Urbain sfarseste ars pe rug.

Din punct de vedere cinematografic intreaga productie are un aer mai aproape de conceptul unei piese de teatru decat al unui film artistic. Se abuzeaza de decoruri statice si minimaliste iar personajele au replici si reactii foarte expresive si exagerate pe alocuri. Spre final avem parte de scene extrem de socante daca ar fi sa amintim exorcizarea surorii Jeanne sau orgia la care participa calugaritele totul culminand cu finalul tragic al lui Urbain. Filmul este controversat mai ales pentru tarile in care religia catolica este majoritara fiind de altfel interzis o perioada in Italia. Personal consider acest film mult mai horror decat toate slasherele scoase pe banda in ultimii ani. Recomandat.

„Anything found in the desert of a frustrated life can bring hope. With hope comes love. With love comes hate. So I possess her. May God help her in her misery and unhappiness. „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: