Sukiyaki Western Django

De mult nu am mai vazut un western atat de reusit. Takashi Miike ne ofera in 2007 un remake al celebrului Django al lui Sergio Corbucci. Pentru cei care au lipsi de la cursurile de western, Django este pentru acest gen cam ceea ce este Rambo pentru filmele comando sau Kelly Bundy pentru cele cu adolescenti. Django este o icoana a stilului western o simpla cautare pe IMDB oferind circa 40 de filme ce au in denumire acest nume. Miike ne readuce in atentie mitul pistolarului fara nume, singuratic, ce apare de nicaieri intr-un oras „in the middle of nowhere” marcat de lupte intre bande rivale. O idee interesanta este inlocuirea cowboylor si a indienilor cu 2 bande rivale (albii si rosii). Nu lipseste cosciugul emblematic al lui Franco Nero ce ascunde devastatoarea „gattling gun”.

Va intrebati probabil atunci unde e cheia? De ce as urmari acest film spre deosebire de oricare din westernurile anilor 60? Pentru ca Miike, ca orice alt regizor care se respecta, a venit cu o serie de idei personale. In primul rand mutarea vestului salbatic din deserturile americane in muntii Japoniei. Aceasta idee aparent cat se poate de banala a adus din start un parfum proaspat intregii productii. Orasele fantoma alcatuite din cladiri tipic japoneze au un farmec aparte, ce ofera puncte pretioase laturii de pulp al productiei. Avand in vedere productiile horror care l-au facut celebru Miike introduce si o latura gore dar nu uita nici latura poetica cu usoare tente teatrale ce se astern deasupra cliseelor clasice ale filmelor western.

Titlul merita la randul lui o mentiune speciala. Sukiyaki este o specialitate japoneza similara spaghetelor italiene. Trimiterea la clasicele westernuri spaghetti ale anilor 60 este din nou definitorie pentru acest film. Incepand cu anii 90 au fost mai multe tentative de a readuce in atentie filmele western dar putine au reusit sa capteze cu adevarat feelingul vestului salbatic. Unul dintre acestea este „Sukiyaki Western Django„. Nu trebuie ratat.

Anunțuri

4 răspunsuri to “Sukiyaki Western Django”

  1. Nu m-as fi complicat sa scriu ditamai recenzia.

    Era suficient : Takashi Miike -> Western -> Remake -> Takashi Miike 😛

  2. Dap ai surprins perfect ideea :D.

  3. bine m-ai convins 😛
    o sa-l vizionez si eu in weekend 🙂

  4. Vizionare placuta…stii ca ti-am mai povestit eu despre filmul asta acu ceva timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: