Sabaton – The Art Of War

Grupul suedez Sabaton a revenit in 2008 cu albumul The Art Of War. Tematica razboinica domina intregul album atat la nivelul muzicii cat si al versurilor. Acestea sunt influentate atat de opera filozofului chinez Sun Tzu (Arta Razboiului) dar fac referinta si la unele batalii din cele 2 razboaie mondiale. Influentele muzicale sunt din zona heavy metalului clasic Iron Maiden fiind primul nume care imi apare in minte dar si Rhapsody datorita interludiilor vorbite (citate din Sun Tzu) precum si a utilizarii masive a corurilor. Corurile amintite anterior accentueaza atmosfera martiala a pieselor, atmosfera sugerata si de timbrul vocal al lui Joakim Brodén excelent pentru acest stil.

O problema a acestui disc este relativa lipsa de diversitate. Practic majoritatea pieselor urmeaza un tipic predefinit, vocea are cam aceleasi inflexiuni, avem aceleasi coruri si acelasi tempo mediu al pieselor. Perfect de acord ca heavy metalul nu iti lasa loc de prea multe inovatii, dar parca as fi dorit un picut de diversitate, fie ea si la nivel minimal. Astfel o auditie completa este oarecum plictisitoare, totusi prin intermediul citatelor din Sun Tzu plictiseala este oarecum atenuata. In alta ordine de idei conceptul militaristic mult mai aproape de zilele noastre decat al altora (Manowar de exemplu) sustinut si prin tinuta de scena e un plus. Coperta este la randul ei destul de reusita in plus trebuie mentionata existenta unei versiuni ce contine pe langa discul propriu zis si un exemplar din volumul The Art Of War.

Concluzia: Fanii heavy metalului militaros o sa adore acest album dar probabil ca si altii o sa gaseasca ceva piese pe gustul lor. Ascultati macar: Cliffs of Gallipoli, The Price of a Mile si mai ales Panzerkampf.

Anunțuri

4 răspunsuri to “Sabaton – The Art Of War”

  1. L-am bagat si eu pe bangyourbrain cand a aparut. Cel mai mult mi-a placut ”Fist for Fight\Metallizer” (practic acelasi album) si Primo Victoria..cam atat. Attero Dominatus a fost practic un reedit al lui Primo Victoria iar asta nu aduce nimic nou.

  2. Stiu man, cronica ta m-a facut sa-l ascult ;).

  3. Cam cum ai facut tu cu Premonitionul de la Firewind care zacea intr-un colt al hardului…

  4. Premonitionul a fost o surpriza extrem de placuta pentru mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: