Tropa de Elite

WOW. Am vazut multe filme la viata mea, si destule au fost violente, dar putine au fost atat de violente ca acest Tropa de Elite. Plasat intr-un Rio de Janeiro prezentat cu totul altfel de cat ne-am fi asteptat, un oras in care locul plajelor insorite al fetelor imbracate sumar si al fotbalului spectacol este luat de cartiere mizere ce colcaie de traficanti de droguri inarmati pana in dinti, politisti corupti, drogati si saracie. Coruptia fortelor politienesti este dusa pana la extrem, acestia fiind implicati in pariuri ilegale, trafic de arme, proxenetism, extorcari, taxe de protectie si asa mai departe, drumul pana la crima fiind extrem de scurt. Rio de Janeiro este prezentat drept orasul in care doar cei bogati au dreptate, restul fiind cel mult carne de tun in razboiul dintre bande, razboi supervizat de o politie militara prea corupta pentru a face fata.

Dar pe langa toate acestea mai exista si BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais sau Special Police Operations Battalion). Aceasta este o unitate de elita ce lupta cu orice mijloace contra bandelor de traficanti (ceva gen shoot first ask later). BOPE nu urmeaza nici o regula nu se da inapoi de la nimic pentru a-si atinge scopul iar sigla organizatiei (craniul strapuns de pumnal) este mai mult decat explicita.

Filmul este realizat intr-un stil extrem de realist, folosind imagini neprelucrate, sau foarte putin prelucrate ceea ce ii da un aer de documentar sau chiar de reality show. Poate tocmai de aici provine si impresia de violenta excesiva, care dublata si de aerul de „vigilante” al celor de la BOPE a provocat numeroase critici, filmul fiind acuzat de propaganda fascista. Linia scenariului este mai putin importanta in acest film intregul este ceea ce conteaza. Actiunea este sparta in mai multe capitole destinele personajelor principale intersectandu-se la un moment dat.

In mod sigur nu este un film pentru cei slabi de inger, dar este o productie de exceptie. A nu fi ratat.

„Coronel Otávio: Trainee, you’re gonna do this report again. Look at this: „Body was found at the beach”. Deaths at the beach, my son, are tallied as „drownings”.
André Matias: But Commandant, the body had a bullet perforation.
Coronel Otávio: [shouting] And are you a coroner now? „

Anunțuri

6 răspunsuri to “Tropa de Elite”

  1. Bun. Ne punem pe dat filmul jos, atunci. Recomandările tale au fost mereu demne de luat în seamă şi chiar mi-e dor să mai realizez şi eu o cronică. Mulţumesc 🙂

  2. Vizionare placuta 🙂

  3. Perfect ! Suna a film de vazut neaparat !

  4. Daca iti place poti sa cauti si Cida de Deus (City Of God) o tematica similara din alt punct de vedere :). Ambele sunt 2 parti ale unui intreg.

  5. Multumesc, o sa il caut !

  6. […] 8.Tropa de Elite (2007) – pentru ca este cel mai reusit film de gen […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: