Z

Regizat de Costa Gavras „Z” este incadrat in zona thrillerului politic. Bazat pe intamplari adevarate  descrise in romanul cu acelasi nume filmul urmareste povestea usor fictionalizata a asasinarii unui lider de stanga (Gregoris Lambrakis) denumit si doctorul maselor. Acesta este asasinat dupa ce tinuse un discurs in fata simpatizantilor sai, de 2 extremisti de dreapta sustinuti din umbra de cativa lideri militari. Ancheta condusa de un procuror extrem de corect (Christos Sartzetakis ce multi ani mai tarziu va ajunge presedintele Greciei) este supusa la numeroase presiuni din partea conducerii militare.

Filmul magistral realizat de Gavras beneficiaza de prezenta unor clasici ai cinematografiei franceze ca Yves Montand, Irene Papas, Jaquess Perrin dar sufera de un aer usor comunist al conceptiei,scenariul prezentand comunistii drept oropsiti si inteligenti iar pe cei de dreapta nishte monstrii betivi si inculti :D. Cu tot aerul comunist realizarea este foarte buna Gavras reusind sa creeze imaginea unui stat la limita totalitarismului, nu chiar o dictatura militara inca, dar pe aproape. De asemenea in ciuda idealizarii personajelor pozitive, unele dintre cele negative sunt foarte credibile chiar si procurorul din rolul principal achitandu-se cu brio de sarcina. Scenariul este fascinant, poate si datorita lipsei productiilor de gen in ultima perioada, iar finalul…ei bine finalul cel putin din punct de vedere al realizarii face toti banii.

Chiar daca isi arata varsta in multe locuri Z ramane un film excelent pe care nu ar trebui sa il scapati.

Pentru a sublinia si mai bine atmosfera filmului ii las cuvantul naratorului:

„Concurrently, the military banned long hair on males; mini-skirts; Sophocles; Tolstoy; Euripedes; smashing
glasses after drinking toasts; labor strikes; Aristophanes; Ionesco; Sartre; Albee; Pinter; freedom of the press; sociology; Beckett; Dostoyevsky; modern music; popular music; the new mathematics; and the letter „Z”, which in ancient Greek means „He is alive!”

Anunțuri

6 răspunsuri to “Z”

  1. De ce in toate filmele comunistii sunt cei buni si persecutati, asasinati de extremisti de dreapta, cand realitatea ultimilor ani e cu totul alta, lideri de drapta fiind asasinati de „extrmisti de stanga”, si nu ma refer la cei din state uitate de lume de prin America de Sud, ci la cetateni ai democratei Europe: Pim Fortuyn, Theo van Gogh si poate chiar Jorg Haider. 😦 Prefer sa cunosc realitatea asa cum e, nu cum o prezinta media, sau filmele comandate.

  2. Hm, pai poate pentru ca rusii (comunistii) au castigat iar nemtii au pierdut. Acum daca nu ma inseala memoria Theo Van Gogh a fost asasinat de un extremist arab nu de comunisti. Filmul acesta prezinta totusi un caz real
    ( http://en.wikipedia.org/wiki/Gregoris_Lambrakis ) atata doar ca anumite personaje sunt cumva idealizate.

  3. Da, iti amintesti bine, dar nu este chiar asa de simplu…

  4. Eu astept o alta litera de mare viitor politic…W 😛

  5. W ? O avea si asta un viitor cine stie 😛

  6. Depinde de Oliver Stone…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: