This Is England

Prezentat drept „Cel mai bun film britanic de la Trainspooting incoace” This Is England este mai degraba o replica englezeasca la American History X.  Plasat in vara anului 1983 filmul regizat de Shane Meadows abordeaza doua teme majore pentru societatea britanica: violenta in scoli si rasismul.

Agresat la scoala datorita costumatiei hippie Shaun (12 ani) se refugiaza in gasca de skinheads condusa de Woody. Eliberarea din inchisoare a lui Combo (Stephen Graham – Snatch, Band Of Brothers, Gangs Of New York, Public Enemies), un skinhead mai in varsta si membru al unei organizatii de extrema dreapta, schimba total atmosfera din grup si duce la scindarea acestuia. Vazand in Combo un fel de tata surogat Shaun este atras in tabara acestuia dar noua gasca este mult mai agresiva iar Shaun este nevoit sa participe la o serie de fapte antisociale.

Principalul atu al filmului este in mod evident mesajul social. Desi plasat in perioada guvernarii Thatcher problemele abordate sunt extrem de actuale pentru societatea britanica a zilelor noastre. Violenta adolescentina, emigratia excesiva din unele zone si ascensiunea partidelor extremiste sunt toate subiecte fierbinti si in prezent. Din perspectiva celui care a luat oarecum contact cu aceste realitati va recomand calduros acest film. This is England my friends.

Reclame

10 răspunsuri to “This Is England”

  1. Acum caut si eu filmul, pe aceesi tema iti recomand Made in Britain… chiar ieri am vazut cam jumatate dintr-un documentar elvetian pe care abia l-am descarcat, in franceza… dar imaginile si muzica erau sugestive! :)))

  2. Ok, tocmai am terminat de vazut filmul, daca inlocuiesti boneheads cu RASH poti sa spui Esto es Espana… 😐

  3. Red and Anarchist Skinheads, skinheads comunisti, mama lor!

  4. Nush de ce dar comunist si skinhead mi se par termeni total opusi. Asta fara a pretinde ca stiu prea multe despre oricare din cele 2 grupari.

  5. Pai tocmai aici este problema, de ce crezi ca actiunea filmului propus de tine, si in general filmelor despre skinheads este plasata inainte de anul 2000, pentru ca in prezent lucrurile s-au schimbat radical in Europa, cel putin in Madrid am vazut numai skinheads de stanga, si nu sunt deloc putini, in acelasi timp mult mai violenti decat personajele din film. Sloganul lor este „Ni nazis, ni apolitics”, nu cred ca mai este nevoie sa traduc sau sa spun ce ti se poate intampla daca te intalnesti cu ei si nu le impartasesti ideile, mai ales ca in general sunt inarmati, din fericire in majotitatea timpului sunt si foarte drogati. Insa cum in filme sunt prezentati doar ca nazisti, aceste lucruri sunt cunoscute de putini oameni.

  6. Mda din pacate comunismul devine din ce in ce mai trendy. Apropo de asta acum realizez ca daca nazistii sunt „bad guys” intr-o multime de filme nu prea vezi filme in care comunistii sa fie baieti rai. Exceptand evident tarile fost comuniste.

  7. Dincolo de tema, filmul e frumos pentru ca e Anglia, muzica, hainele si felul in care se purtau personajele… o moda care a patruns in toata lumea.

  8. N’am auzit de dumnealui – de film adica – dar cautam si vedem. Nu de alta, dar suna bine. Infirmam mituri: femeilor le place violenta! Daca e facuta cu cap (ca in American History X na)

  9. @Arana – sunt destul de similare cele 2 filme, daca iti plac filmele englezesti o sa iti placa cu atat mai mult. Violenta nu este exagerata, cu exceptia a 2-3 scene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: