Portretul luptatorului la tinerete
„Portretul luptatorului la tinerete” constituie prima parte a unei trilogii dedicate rezistentei anticomuniste din anii 50. Eroul principal este Ion Gavrila Ogoranu (1921 – 2006), fost membru al miscarii legionare, fost comandant al gruparii de rezistenta din Muntii Fagaras. Filmul este destul de controversat, mai multe organizatii evreiesti protestand impotriva prezentarii lui in cadrul festivalului de film de la Berlin.
Scenariul parcurge o perioada destul de indelungata de timp, dar portretul lui Ogoranu este destul de sters pentru gusturile mele. El ar fi trebuit sa prezinte cat mai multe laturi ale personalitatii sale, ar fi trebuit prezentate trecutul personajului, motivele pentru care a ales calea armelor, modul in care a condus gruparea, un oarecare profil psihologic. Filmul abunda de impuscaturi (si este normal) dar cam atat. In plus nu mi-a placut fragmentarea scenariului, acestuia ii lipseste cursivitatea, filmul parand a fi realizat din mai multe scurtmetraje. O parte insemnata dintre aceste secvente sunt realizate pe schema: unul (sau mai multi) dintre partizani se intersecteaza cu un grup de militari, are loc un schimb de focuri, partizanul moare.
Paradoxal, avand in vedere titlul filmului, comunistii sunt prezentati ceva mai amanuntit. Sedintele de indoctrinare comunista de la inceputul filmului sunt foarte reusite iar Razvan Vasilescu este exceptional in rolul maiorului de securitate. Acesta din urma m-a dus uneori cu gandul la legionarii lui Sergiu din filmele anilor 70. Odata cu schimbarea regimului politic s-au inversat si rolurile de dusman/erou.
In incheiere trebuie sa subliniez ca apreciez foarte mult ideea unui film care abordeaza acest subiect, dar in acelasi timp imi exprim speranta ca partile 2 si 3 realizate intr-un mod diferit.
Nota: 3,75
aprilie 25, 2010 la 3:55 pm
Am citit despre filmul asta si abia astept sa-l vad. Avem nevoie de astfel de filme despre oameni si destine despre care nu stim mai nimic – cu conditia sa fie eliberate de patetismul peliculelor lui Sergiu. Sper sa apuc ziua in care o sa vedem si un film despre Smaranda Braescu sau despre Constantin Cantacuzino…
aprilie 25, 2010 la 4:46 pm
Nu a fost patetic, ba chiar ii cam lipseste profunzimea. Cel putin asa mi s-a parut mie. Aveam asteptari foarte mari de la acest film. In partile 2 si 3 o sa se vorbeasca despre Elisabeta Rizea si despre fratii Arnautoiu.
Filmul a fost difuzat pentru prima oara in Bucuresti aseara la cinematograful Scala. Banuiesc ca in curand o sa ajunga si la alte cinematografe, plus ca fiind realizat cu ajutorul HBO ar trebui sa fie difuzat si de postul respectiv de televiziune.
aprilie 25, 2010 la 7:36 pm
Ce bine, am auzit de film incă de când a fost prezentat la Berlin şi îmi doream mult să-l văd… este primul lucru pe care o să îl fac peste câteva zile, imediat cum ajung la Bucureşti! 🙂
aprilie 25, 2010 la 8:35 pm
Oho, pai sper sa iti placa. Daca ajungi in Bucuresti sa dai un semn, poate ne vedem la o bere, un concert ceva :).
aprilie 26, 2010 la 10:12 am
Pare super filmul !
mai 3, 2010 la 8:16 am
Stii ca mi-a starnit si mie curiozitatea filmul ? N-am apucat inca sa-i acord o vizionare (poate si pentru ca actorii nu-mi spun mare lucru).
mai 3, 2010 la 9:06 am
Actorii sunt in marea lor majoritate foarte tineri. Eu zic ca merita o vizionare, chit ca subiectul putea fi abordat mult mai bine.
mai 10, 2010 la 6:31 pm
pe cinemagia zicea ca premiera va fi in octombrie. ce s-o fi intamplat?
mai 10, 2010 la 7:03 pm
Premiera „oficiala” are loc in octombrie, atunci filmul va ajunge efectiv in cinematografe. Aceasta a fost o prezentare speciala in cadrul unui festival de film.
mai 10, 2010 la 7:34 pm
aha. ms!