Max Manus

Cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene, Max Manus prezinta viata unui sabotor celebru care a activat in timpul WW2. Fost voluntar in razboiul ruso-finlandez, Max Manus (1914 -1996) intra in miscarea de rezistenta norvegiana imediat dupa invazia tarii de catre trupele germane. Max ajunge destul de repede in vizorul Gestapoului dar, dupa cateva peripetii, reuseste sa ajunga in Scotia unde este antrenat pentru misiuni ce au loc in spatele liniei frontului. Ajutat de cativa colaboratori Max a reusit sa scufunde mai multe nave ale marinei germane printre care SS Monta Rosa si SS Donau.

Pentru un film european, deci cu un buget mai micut, Max Manus este extrem de bine realizat. Producatorii au folosit peste 1800 de figuranti si au transformat anumite zone din Oslo in spiritul anilor 40 (au ridicat steagul nazist pe cladirea parlamentului norvegian). Din punct de vedere al scenariului Max Manus este un film destul de complex. Pe langa faptele „de arme” ale eroului  ne sunt prezentate atat relatia sa cu Tikken (o membra a corpului diplomatic norvegian), cat si duelul de la distanta cu ofiterul Gestapo Sigfried Fehmer.

Max Manus este un film destul de hollywoodian, dar intr-un sens pozitiv. Scenariul este foarte interesant, filmul beneficiaza de o distributie buna, de peisaje si decoruri impresionante. Amatorii filmelor de razboi nu au voie sa il rateze, dar Max Manus este recomandat pentru orice cinefil.

Nota 4/5

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: